Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Sağlık Alanında Özelleştirme ve Kiralama Artarken Kamu Hastaneleri Çürümeye Terk Ediliyor

AKP iktidarı döneminde sağlık alanında özelleştirme ve kiralama uygulamaları hızla artıyor. Ancak kamu hastaneleri ve sağlık tesisleri çürümeye terk edilirken, bakanlık ve bağlı kurumlar yüksek kira bedelleri ödüyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2014-2024 döneminde sadece kira için 113 milyon TL’ye yakın ödeme yapıyor.

Sağlık Emekçisi Kubilay Yalçınkaya Değerlendirmelerde Bulundu

Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı ile TİTCK’nin faaliyet raporları ve performans programlarından elde edilen verilere dayanarak, “ASM’lerden hastanelere, hastanelerden bakanlık binalarına sağlık kiralık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Yüksek Kiralar Ödeniyor

Yalçınkaya, TİTCK’nin 1920’lerde kamu binalarında hizmet verirken şu anda Çankaya’da lüks kiralık bir binada bulunduğunu ve 2024 yılında kurumun kira harcamasının yüzde 63 artışla 31 milyon TL’yi aştığını belirtiyor. Aylık ortalama kira harcamasının ise 2,6 milyon TL’ye ulaştığını ifade ediyor.

Yalçınkaya, “Bu rakam, bakanlığın 2024’te kanserle mücadeleye ayırdığı 37 milyon TL’ye neredeyse eşit; aşılama için harcanan 6,6 milyon TL’nin ise çok üstünde” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda Ankara’da atıl durumda bekleyen birçok kamu binasının olduğunu da vurguluyor.

“Kira Harcamaları Yandaşlara Aktarılıyor”

Sağlık emekçisinin açıklamalarına göre, kamu bütçesinden milyonlarca liralık kira ödemeleri yapılırken, bu kaynakların yandaş mülk sahiplerine denetimsiz bir şekilde aktarıldığı belirtiliyor. Ayrıca Sayıştay raporlarının dahi dikkate alınmadığı ifade ediliyor.

“Topluma Karşı Büyük Bir Kötülük”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Karakoç, AKP iktidara geldiği günden beri sağlık sisteminin metalaştırıldığını ve kamusal hizmet yerine büyük şirketlere kaynak aktarıldığını belirtiyor. Karakoç, şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleriyle bütçeyi yorduğunu söyleyerek, “Sadece 2025 bütçesinde bu hastanelere 105 milyar TL ayrılmış” diyor.

Karakoç, Ankara’daki Eskişehir yolu boyunca birçok kamu kurumunun büyük şirketlerin binalarında kiracı olduğunu hatırlatarak, “Bunlar topluma karşı yapılan büyük kötülüklerdir” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu.