Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Sağlık Alanında Özelleştirme ve Kiralama Artarken Kamu Hastaneleri Çürümeye Terk Ediliyor

AKP iktidarı döneminde sağlık alanında özelleştirme ve kiralama uygulamaları hızla artıyor. Ancak kamu hastaneleri ve sağlık tesisleri çürümeye terk edilirken, bakanlık ve bağlı kurumlar yüksek kira bedelleri ödüyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2014-2024 döneminde sadece kira için 113 milyon TL’ye yakın ödeme yapıyor.

Sağlık Emekçisi Kubilay Yalçınkaya Değerlendirmelerde Bulundu

Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı ile TİTCK’nin faaliyet raporları ve performans programlarından elde edilen verilere dayanarak, “ASM’lerden hastanelere, hastanelerden bakanlık binalarına sağlık kiralık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Yüksek Kiralar Ödeniyor

Yalçınkaya, TİTCK’nin 1920’lerde kamu binalarında hizmet verirken şu anda Çankaya’da lüks kiralık bir binada bulunduğunu ve 2024 yılında kurumun kira harcamasının yüzde 63 artışla 31 milyon TL’yi aştığını belirtiyor. Aylık ortalama kira harcamasının ise 2,6 milyon TL’ye ulaştığını ifade ediyor.

Yalçınkaya, “Bu rakam, bakanlığın 2024’te kanserle mücadeleye ayırdığı 37 milyon TL’ye neredeyse eşit; aşılama için harcanan 6,6 milyon TL’nin ise çok üstünde” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda Ankara’da atıl durumda bekleyen birçok kamu binasının olduğunu da vurguluyor.

“Kira Harcamaları Yandaşlara Aktarılıyor”

Sağlık emekçisinin açıklamalarına göre, kamu bütçesinden milyonlarca liralık kira ödemeleri yapılırken, bu kaynakların yandaş mülk sahiplerine denetimsiz bir şekilde aktarıldığı belirtiliyor. Ayrıca Sayıştay raporlarının dahi dikkate alınmadığı ifade ediliyor.

“Topluma Karşı Büyük Bir Kötülük”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Karakoç, AKP iktidara geldiği günden beri sağlık sisteminin metalaştırıldığını ve kamusal hizmet yerine büyük şirketlere kaynak aktarıldığını belirtiyor. Karakoç, şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleriyle bütçeyi yorduğunu söyleyerek, “Sadece 2025 bütçesinde bu hastanelere 105 milyar TL ayrılmış” diyor.

Karakoç, Ankara’daki Eskişehir yolu boyunca birçok kamu kurumunun büyük şirketlerin binalarında kiracı olduğunu hatırlatarak, “Bunlar topluma karşı yapılan büyük kötülüklerdir” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.

Vücuda yaşlanmayı unutturan besinler

Yaş almanın yaşlanmak anlamına gelmediğini söyleyen Dilara Palabıyık “Doğru beslenmeyle cilt elastikiyetini koruyup genç görünmek mümkün” dedi.