Elektroniğe Kızıldeniz zammı!

Yemen’de İran destekli Husilerin Kızıldeniz’den geçen gemilere saldırması personel maliyetlerini yüzde 20, navlun bedellerini yüzde 30 artırırken taşımacılık maliyetlerini ise 3 katına çıkardı.

Husilerin Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere saldırmaya devam etmesi, taşımacılık maliyetlerinin fırlamasına ve iç piyasada ithal ürün fiyatlarının artmasına yol açtı. Küresel nakliye firmaları, Kızıldeniz’e girmemek için rotalarını Ümit Burnu üzerinden Afrika’nın güney ucuna yönlendirmeye başlamıştı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan haftalık geçişlerin son iki ayda yüzde 42 azaldığını duyurdu. Analiz sağlayıcısı MarineTraffic verilerine göre, dünyanın en büyük deniz lojistiği şirketlerinden biri olan Maersk, yine dünyanın en büyük konteyner şirketi Mediterranean Shipping Company (MSC), İngiliz enerji şirketi BP Kızıldeniz geçişlerini askıya alınca buradaki gemi trafiği yüzde 20 azaldı. Ümit Burnu’ndan geçişler ise yaklaşık yüzde 30 arttı.

Hürriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, Türkiye’yi ilgilendiren kuru yük gemileri Süveyş Kanalı’nı kullanmaya devam etse de Türk dış ticaretini asıl olarak etkileyen büyük konteyner gemileri personellerini riske atmamak için Süveyş’e girmeye cesaret edemiyor. Bu da teslim sürelerini uzattığı için stok maliyetlerinin artması tehdidi yaratırken; aynı zamanda iç piyasadaki fiyatların da zamlanmasına yol açtı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Yardımcısı Fatih Şener, bu artışların Türkiye’ye toplam 2 milyar dolarlık ilave maliyet yarattığını söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak da bu durumun iç piyasada elektronik ürün fiyatlarını yüzde 20-25 civarında artmasıyla sonuçlandığını dile getirdi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir