Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

Tüm taşıt ilanlarında zorunlu oldu: Haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığı, 18 Haziran’da yaptığı açıklamayla taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Dünya yakından izliyor: Doğu’dan yükselen krizin ayak sesleri geçici olarak kesildi

Dünyayı sarsacak potansiyel kriz sinyallerinin yükseldiği Japon tahvil piyasasında dikkat çekici bir adım geldi. Japon hükümeti, süper uzun vadeli devlet tahvillerine yönelik yatırımcı ilgisinin zayıflaması üzerine tahvil satışlarında kesintiye gidiyor.

FED faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) haziran toplantısında politika faizini yüzde 4.50 seviyesinde sabit tuttu.

New York Borsası Fed kararı öncesi nefesini tuttu! (18 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,01 artışla 42.221,88 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,05 artışla 5.985,88 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14 artarak 19.548,11 puana tırmandı. İsrail ile İran arasında süren çatışmalar endişelere yol açarken …

Felaketin ardından yeniden doğuş, hak sahipliği belirlenecek! Tam 21 bin konut ve bin 125 iş yeri

Asrın felaketinde Hatay’da binlerce bağımsız bölüm yerle bir olmuş ve kent depremde ağır hasar almıştı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve başlamasıyla kentte ihya ve inşa süreci hız kazanmıştı. Kentin dört bir yanında inşaatları hızla devam …

Kanal İstanbul güzergahında devasa tarım alanı imara açıldı

Rapora göre Sazlıbosna Barajı’nın hemen yanında yer alan 2,5 milyon metrekarelik devasa bir tarım alanının yapılaşmaya açılması söz konusu… SAZLIBOSNA BARAJI YANI YAPIYA AÇILIYOR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kanal İstanbul …