Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Trabzon’da Kurban Bayramı’na az bir zaman kala, hayvan pazarındaki hareketlilik devam ediyor. Uzmanlar, kurban etinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi ve saklanması konusunda önerilerde bulunuyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, et tüketiminde aşırıya kaçmadan sebze ağırlıklı beslenmenin yanı sıra lifli gıdaların da tüketilmesini öneriyor.

‘KAVURMA SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER İÇERECEK’

KTÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahı kahvaltılardaki kavurmanın sağlık açısından riskler taşıyabileceğine işaret ederek, “Kurban Bayramı’nda kahvaltı sofralarındaki kavurma sıklıkla tercih edilen bir yemek olabilir. Ancak kavurma yerine, ızgara veya fırında et tüketilmesi daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Kesilen kurban eti, 12-24 saat arasında buzdolabında dinlendirilmelidir. Kavurma yapacaksak, etin kendi yağıyla az miktarda tuz eklenerek kısık ateşte pişirilmesi yeterli olacaktır” dedi.

‘ÇOBAN VE MEVSİM SALATA’ TAVSİYESİ

Sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını belirten Çin, “Bulaş riskini azaltmak için et kesimlerinin ekmek ve sebze kesimi yapılan tahtalardan ayrı bir tahtada yapılması önemli bir adımdır. Sadece kurban etiyle kahvaltı yapılmamalı, sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Brokoli, karnabahar, salatalık ve domates gibi sebzelerden yapılan çoban salatası veya mevsim salatası tercih edilmelidir. Limonlu salata tüketmek demir emilimini artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içerikli içecekler de tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

‘PİŞİRİRKEN HAYVANSAL YAĞ EKLENMEMELİ’

Çin, kurban etinin pişirilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Etin yüksek ateşte, mangalda yakın mesafeden pişirilmesi kanserojen bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Etin damlatılarak pişirilmesi gereklidir. Yanmış etlerden kaçınılmalı ve tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar eklenmemelidir. Karaciğer tüketilirken de dikkatli olunmalıdır. Ette beyaz lekeler varsa, tüketilmemelidir. Sağlıklı bir et, yağ oranı düşük, pembe ve parlak görünümlü olandır” diye konuştu.

‘TEK KULLANIMLIK ŞEKİLDE SAKLANMALIDIR’

Çin, buzluktan çıkarılan etlerin saklanması hakkında şu önerilerde bulundu:

“Et kesildikten sonra küçük parçalara bölünerek tek kullanımlık şekilde buzlukta saklanmalıdır. Saklama süresi en fazla 6 ay olmalıdır. Etin çözülmesi için dolaptan hemen sıcak suya ya da dışarıda beklemeye bırakılmamalıdır. Et, dolaptan bir gece önce çıkarılarak, mikrodalga veya buzdolabında çözülerek tüketilmeye hazır hale getirilmelidir. Fazla miktarda saklanan etten bir kısmı kesildikten sonra geri kalanı tekrar dolaba kaldırılmamalıdır. Bu tür alışkanlıklar besin değerini düşürür ve mikrobiyolojik üremeyi artırabilir. Et çözündürüldükten sonra mikrodalgada cam bir kapak veya başka bir tabakla kapatarak tüketilmelidir.”

Related Posts

Tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı? Hangisi daha sağlıklı

Yıllardır süregelen tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı daha sağlıklı sorusuna beslenme uzmanları açıklık getirdi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.