Uzmanı uyardı: Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç Dökülmesi ve Beslenme

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, saç dökülmesinin genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tıbbi tedaviler ve stres gibi faktörlerin yanı sıra beslenmenin de önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Yapılan çalışmalar, özellikle şok diyetlerin saçlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor. Kalori kısıtlamasının saç folikülüne enerji tedarikini etkileyerek saç dökülmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Günlük Saç Dökülmesi Miktarı’

Doç. Dr. Tatlıparmak, her saç telinin belirli bir yaşam döngüsü olduğunu açıklıyor. Saç folikülünün yaşam döngüsü döngüseldir ve bu süreç ‘saç büyüme döngüsü’ olarak adlandırılır. Saç teli 4-6 yıl yaşadıktan sonra dinlenir ve dökülür. Günde 50-100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirtiyor. Daha fazla dökülme durumlarında alopesi (saç dökülmesi) olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi’

Beslenme alışkanlıklarının saç dökülmesi üzerinde etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tatlıparmak, özellikle düşük kalorili diyetlerin, yeterli kalori ve protein alınmamasının saç dökülmesine neden olabileceğini belirtiyor. Sağlıklı saçlar için proteinin önemli olduğunu vurguluyor ve temel yağ asitleri olan omega-3’lerin saç sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu nedenle omega-3 açısından zengin besinleri beslenme rutinine dahil etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

‘Vitamin ve Minerallerin Rolü’

Doç. Dr. Tatlıparmak, vitamin ve minerallerin saç sağlığı için önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle demir eksikliğinin kadınlarda saç dökülmesiyle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Çinko ve D vitaminin de saçlar için önemli olduğunu dile getiriyor. Saç dökülmesi yaşayan kişiler için besin takviyelerinin önemli olabileceğini ancak doktora danışmadan alınmaması gerektiğini aktarıyor.

Özetle, sağlıklı bir beslenme düzeni ve dengeli bir beslenme saç sağlığı için oldukça önemlidir. Beslenmenize dikkat ederek saç dökülmesini engelleyebilir ve saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Related Posts

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.

Vücuda yaşlanmayı unutturan besinler

Yaş almanın yaşlanmak anlamına gelmediğini söyleyen Dilara Palabıyık “Doğru beslenmeyle cilt elastikiyetini koruyup genç görünmek mümkün” dedi.

Hizmetli mi ? Hizmetli Memur mu ?

Birlik Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Kucur’un Kamuda Çalışan Hizmetli Personeller ile ilgili yaptığı basın Açıklamasıdır.