Uyku düzeni gençler için alarm veriyor!

İSTANBUL (İGFA) – Özellikle gençler için ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, Türkiye’deki gençlerin büyük bir bölümünün yeterince uyumadığını gösterdiğini belirten Psikolog Üçyıldız, özellikle sınav dönemlerinde ve stresli zamanlarda uyku sorunları daha da arttığına dikkati çekerek, “Uykusuzluk, sadece yorgunluğa değil, aynı zamanda sinirlilik, kaygı, depresyon ve konsantrasyon sorunlarına da yol açabiliyor. Günümüzde gençlerin uyku düzenini bozan en önemli faktörlerden biri sosyal medya ve teknoloji bağımlılığıdır. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar, gençlerin yatmadan önce uzun saatler boyunca ekranlara maruz kalmasına neden oluyor. Bu durum, melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyerek uykuya dalmayı zorlaştırıyor” dedi.

GELECEK KAYGISI VE SINAV STRESİ DE ETKİLİ

Türkiye’deki gençlerin gelecek kaygısı ve sınav stresi de maalesef uyku sorunlarına katkıda bulunduğunu belirten Üçyıldız, yoğun ders programları, sınav stresi ve gelecek kaygısının gençlerin uyku düzenini olumsuz etkilediğini ve bu durumun gençlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Uykusuzluğun ruh sağlığına olan etkilerini en aza indirmek için öncelikle uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, “Uyuma ve uyanma saatlerinin belli bir düzene alınması için bir uyku programı oluşturmak yararlı olabilir. Yatmadan önce teknolojik cihazları kullanmamak ve stresi yönetmek için gevşeme egzersizleri uygulanabilir. Ayrıca, gün içerisindeki sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz de uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Bu konuda ebeveynlere büyük görev düşüyor. Ebeveynlerin de gençlerin uyku düzenine dikkat etmesi ve onları bu konuda bilinçlendirmesi gerekiyor. Çocuklarının uyku alışkanlıklarını takip etmek, onlara uyku hijyeni konusunda rehberlik etmek ve teknolojiyi kullanımını sınırlamak, ebeveynlerin önemli görevleri arasında yer alıyor” diye konuştu.

Related Posts

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.