Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

Yargıtay’dan emsal mesai kararı: İşveren artık sözleşmeye o ibareyi koyamayacak!

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik mesai süresiyle en fazla çalışan ülke konumunda. Ancak çalışanların önemli bir kısmı, fazla mesai ücretlerini alamıyor. Yargıtay’ın son kararı, iş sözleşmelerinde yer alan “fazla çalışma …

New York borsası düşüşle açıldı (6 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,76 azalarak 40.904,34 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,88 azalışla 5.601,13 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,22 kayıpla 17.626,72 puana indi. Tarife cephesindeki yeni …

Kahve zincirlerine sıfır vergi müjdesi! Yeni düzenleme yürürlükte

“İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” Resmi Gazetede Yayınlanan karar kapsamında, en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden (TPS-OIC) yapılan ithalatta gümrük vergisi ile ek mali yükümlülük …

Dünyaca ünlü ayakkabı markası 9.4 milyar dolara satılıyor

Giyim ve spor ayakkabı markası Skechers, 9.4 milyar dolara satılıyor.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurular yüzde 23 arttı: ‘Sorunlar’ hız kesmedi

Sigortalılar ile sigorta şirketleri arasındaki sorunların önemli çözüm adreslerinden Sigorta Tahkim Komisyonu (STK), yeni yıla da hızlı bir mesai ile başladı.

Altının kilogram fiyatı haftanın ilk gününde ne kadar oldu? (5 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 4 milyon 180 bin liraya yükseldi. Altın piyasasında en düşük 4 milyon 69 bin lira, en yüksek 4 milyon 180 bin lirayı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir