Şırnak, vilayet genelinde yapılacak basın açıklaması, oturma hareketi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi, anma merasimi, şenlik, konser, cümbüş, oyun temsili, şov vb. tıptaki tüm aksiyon ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler iki gün müddetle yasaklandı.
Yasak kararında, “Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, resmi merasim ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine nazaran yapacakları programlar, spor faaliyetleri hariç bütün etkinlikler, ‘20.10.2022 günü saat 00.01 den 21.10.2022 günü saat23.59 a kadar 2 (iki) gün mühletle yasaklanmıştır” ibaresi yer aldı.
BİNGÖL’DE 15 GÜNLÜK YASAK
Öte yandan Bingöl Valiliği ise kentte 15 gün boyunca açık alanda yapılabilecek her türlü hareketin her türlü toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, afiş asma, stant açma üzere aktifliklerin 3 Kasım’a kadar yasaklandığını duyurdu.
Açıklamada, TSK’nin kimyasal silah kullandığı argümanları kabul edilmeyerek şunlar kaydedildi:
“Kamu tertibi ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak yahut kesintiye uğratacak halde bozulacağına ait önemli belirtilerin bulunduğu hususu göz önüne alındığında açık alanlarda her türlü aksiyon (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma hareketi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri, broşür dağıtma, afiş, pankart asma gibi) vilayet ve ilçe mülki hudutlarımız içerisinde 2911 sayılı Toplantı ve Şov Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. unsurları ile 5442 sayılı Vilayet Yönetimi Kanunu’nun ilgili unsurları mucibince 20 Ekim saat 00.01’den 3 Kasım saat 23.59’a kadar 15 gün mühletle yasaklanmıştır.”
Eylem yasağına ait açıklama yapan Saadet Partisi Bingöl Vilayet Lideri Muhammed Fatih Tiryaki karara reaksiyon gösterdi.
Eylem yasağı üzerinden iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren Tiryaki şunları söyledi, “Böyle bir rezillik olur mu? Kendi memleketimizde kendi niyetlerimizi özgürce tabir edemeyecek miyiz ? Hareket ve basın açıklaması yasağı mevcut idarenin nasıl otoriterleştiğinin göstergesi. İktidarın, yöneticilerin yanlışlarını eleştiremeyecek miyiz? Sansür yasasının bir öteki versiyonu da bu aksiyon ve basın açıklaması yasağıdır, kabul edilebilir değildir.” (HABER MERKEZİ)