Ramazan kolisi satışı düştü: Vatandaş bulguru nohudu bile alamıyor bir de ‘az et yiyin’ demişlerdi

Diyanet’in yayınladığı dini günler takvimine göre bu yıl Ramazan ayının birinci günü, ilk orucun tutulacağı gün, 1 Mart 2025 Cumartesi günü olacak.

Her yıl iftar sofrası alışverişi ve yardımlaşma ile bereketli gelen Ramazan bu yıl sönük başladı.

RAMAZAN KOLİSİ SATIŞI DÜŞTÜ

Bazı zin­cir marketlerin Ramazan kolile­rinde bu yıl ürün sayılarını azaltmasına rağmen geçen yıl 279,95 lira olan en küçük kolinin fi­yatı bu yıl 369,95 liraya yük­seldi. Cebine göre Ramazan yaşatan lüks kolinin fiyatı ise yüzde 26 artışla 499,95 li­radan 629,95 liraya yükseldi.

Bilindiği üzere; temel kolinin içinde bulunan gıda ürünleri salça, tuz, ayçi­çeği yağı, un, çay, hazır çorba, şeker ve makarna olarak sıra­lanıyor.

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre; sektör temsilciler ise bu yıl önceki yıla göre Ramazan kolisi hazırlıklarında yüzde 70 azalma yaşandığını kayde­diyor.

Ramazana iki haftalık sürenin kaldığını hatırlatan İstanbul Gıda Toptancı Tüc­carları Derneği (İGDOT) Mus­tafa Karlı, bu yıl Ramazan koli­si talebinin çok düşük olduğu­nu söyledi. Kalan iki haftalık süresinde oluşacak bir talebin çok cılız olacağına da dikkat çeken Karlı, piyasada koli ta­lebin geçen yıla göre yüzde 70 düşüş yaşandığını aktardı.

VATANDAŞ BULGURU NOHUDU BİLE ALAMIYOR

Söz konusu düşüşte fiyatlarda­ki yükselişin ve ekonomik sı­kıntıların etkili olduğuna vur­gu yapan Karlı, “Piyasa geçen seneye göre aşağı yukarı orta­lama yüzde 35 ile 40 fiyat far­kı var. Yani enflasyona yakın bir seviyede seyrediyor. Bizim piyasada şu an 375 liradan bin 700 liraya kadar Ramazan ko­lisi var. Bazı insanlar da ken­disi gelip daha büyük koliler yapabiliyor. Standart kolide 9 kilo gıda ürünü var. Önceki yıl­larda insanların daha çok koli hazırlıyordu. Bu yıl şu ana ka­dar bir hareketlilik yaşanmadı. Normalde bu dönemde iyi kötü bir hareketlilik yaşanırdı. Şu an bir sessizlik var ve piyasa­da durgunluk yaşanıyor” dedi.

BİR DE ‘AZ ET YİYİN’ DEMİŞLERDİ

Aile Yılı için Çocuk dergisi çıkaran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuklara su tasarrufunu anlatırken ‘Daha az et tüketin’ dedi.

13 maddelik tavsiye listesinde 8’inci sırada “Hayvansal gıdalar üretim süreçlerinde yüksek miktarda su kullanımına sebep olmaktadır. Bir kilo sığır eti üretiminde 15 bin 415 litre su kullanılmaktadır”
denildi.

Vatandaş bakliyatla dolu Ramazan kolisini dahi almaya yönelemezken su tasarrufu için çocuklara temel gıda maddesi eti az yemeyi öğreten Bakanlık tavsiyesi derginin kendisinden daha çok dikkat çekti.

Related Posts

AB’den İsrail’e net uyarı: Derhal kaldırılsın

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB Komisyonunun Akdeniz’den Sorumlu Üyesi Dubravka Suica ve AB Komisyonunun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib, Gazze’deki insani krize ilişkin …

Sultangazi Kent Ormanı alevler içinde kaldı!

Sultangazi Hacı Bektaş-ı Veli Kent Ormanı’nda çıkan yangına, karadan ve havadan müdahale ediliyor.

Yönetmen İlker Canikligil tahliye edildi

YouTube kanalında ve sosyal medya platformu X’teki ifadelerine ilişkin olarak “suç işlemeye alenen tahrik” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” iddiasıyla başlatılan soruşturmada tutuklanan İlker Canikligil hakkında tahliye kararı verildi.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye adımı: Vize çağrısı

Vizeler konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) uzun zamandır Türk vatandaşlarına yönelik zorluk çıkarmasına karşı tepkilere karşı ilk adım geldi.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.