Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Yapay Zeka Destekli Yazılım Solunum Yolu Hastalıklarını Teşhis Edebilecek

Üniversiteden bir grup uzman, insan seslerini matematiksel verilere dönüştürerek solunum yolu hastalıklarını teşhis edebilecek bir yazılım geliştirmek için çalışmalarına başladı.

Bir yıldan fazla süren araştırmada, 75 kişinin öksürük sesleri matematiksel verilere ve grafiklere dönüştürüldü. Bu veriler, derin öğrenme yöntemiyle KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkların öksürük seslerini tanımlayabilen yapay zekaya öğretildi.

Kontrol öksürüğünü de tanıyabilen ve hastalıkları yüzde 91 oranında doğru teşhis edebilen bu yazılım projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Proje TÜBİTAK Desteğiyle Geliştirilecek

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, çalışmalarıyla ilgili olarak, öksürük sesiyle ilgili birçok parametre elde ettiklerini ve bu verileri analiz etmek için uygun hale getirdiklerini belirtti.

Demir, yapay zekaya öğrettikleri veriler sayesinde KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkları öksürük sesinden teşhis edebildiklerini açıkladı.

Ayrıca, projenin bir sonraki aşamasında, mobil bir uygulama geliştirerek hastaların kendi kendilerine doğrudan solunum yolu teşhisi koymalarını hedeflediklerini belirtti.

Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak ise öksürüğün göğüs hastalıkları polikliniğine en sık başvuru nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, farklı öksürük tiplerinin farklı hastalıklar hakkında ipucu verdiğini söyledi.

Gastroenteroloji kliniğinden uzman doktor İbrahim Durak da reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu belirtti ve öksürük sesiyle teşhis koyma imkanı sağlayacak bu projeden heyecan duyduğunu ifade etti.

Related Posts

Tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı? Hangisi daha sağlıklı

Yıllardır süregelen tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı daha sağlıklı sorusuna beslenme uzmanları açıklık getirdi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.