Müteahhit seçiminde kritik sorular var

Duygu Erdoğan – İNDER Başkanı Engin Keçeli, “Deprem felaketlerinin de yıkımını en az seviyeye indirmek adına müteahhit seçiminin, projenin başarısı adına kritik derecede önemli olduğunu gördük. Buradan yola çıkarak rehberimizi hazırlattık” dedi.

Rehberi Dr. Gülcemal Alhanlıoğlu hazırlarken Avukat Ali Güvenç Kiraz, İnşaat Mühendisi Ayten Babaoğlu ve Yüksek İnşaat Mühendisi Çağdaş Aygün bilgi ve deneyimleri ile katkıda bulundu. 5 bölümden oluşan ve 51 soruya yanıt verilen rehbere, derneğin internet sitesinden ulaşılabiliyor.

■ Doğru ve güvenilir müteahhidi nasıl bulurum?

Müteahhitlerin daha önce tamamladıkları projeler, iş kalitesi ve müşteri memnuniyeti hakkında önemli bilgiler sağlar. Ayrıca, müteahhidin ilgili meslek odalarına, sahip olduğu sertifikalar, karne ve lisanslar, profesyonellik ve güvenilirlik açısından önemli göstergelerdir. Müteahhit ile görüşme yaparken detaylı bir sözleşme yapılmasına özen gösterin. Ayrıca, müteahhidin finansal durumu hakkında bilgi edinin.

■ Müteahhit seçerken hangi yasal düzenlemelere dikkat etmeliyim?

Müteahhitlik Yetki Belgesi’ne sahip olduğundan emin olun; geçmişteki projelerde karşılaştığı hukuki, finansal sorunları ve anlaşmazlıkları araştırın; sigorta poliçeleri ve teminat mektupları gibi güvencelerini kontrol edin; alt yüklenicileri ve tedarikçileri ile olan ilişkilerinin sağlıklı olup olmadığını araştırın; iş sağlığı ve güvenliği, çevresel düzenlemelere uyumu gibi konularda da hassas olduğundan emin olun.

■ Teminat olarak neler isteyebilirim?

Proje sürecinde güvence sağlamak için müteahhitten talep edebileceğiniz teminat türleri performans teminatı, ön ödeme teminatı, sözleşme kapsamında verilecek teminat mektubu, inşaat teminatı ipoteği ve garantör olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx