
EKONOMİ SERVİSİ
Kur korumalı mevduata (KKM) ilk katılan hesaplarda üç aylık vade bu hafta doluyor. KKM’nin devreye girdiği ilk hafta 24 Aralık itibariyle 29 milyar liralık bir katılım sağlanmıştı. Düşük kurdan KKM’ye giren gerçek kişiler faizin üzerinde bir kur yükselişi sağlandığı için kur farkı alacak. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj da alınmıyor. Normal TL mevduatta ise stopaj uygulanıyor. 100 bin TL mevduatını kur korumalı TL mevduat ürününe 23 Aralık günü yatıran bir yurttaş 3 ay vade sonunda yüzde 17 faizle ne kadar getiri sağlayacak?
100 bin lira 127,5 bin TL oldu
Dünya gazetesinde yer alan haberde hesaplama şu şekilde: O günkü dolar kuru Merkez Bankası verisine göre 11,63 lira seviyesinde. Kur 14,84 lira olarak alındığında 8,6 bin dolar bugün 127,5 bin liraya çıkıyor. Yani yüzde 27,5’lik yükseliş söz konusu. Mevduat sahibine ödenecek 27,5 bin liranın 4,5 bin lirasını mevduat faizi nedeniyle banka, 23 bin lirasını da Hazine karşılayacak.
KKM’nin Hazine ve Merkez Bankası’na getireceği yük konusunda ise farklı hesaplamalar yapılıyor. KKM’nin verilerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık olarak açıklamaya 14 Mart itibariyle başladı. Önce günlük olarak hem döviz hem TL dönüşümünü açıklayan BDDK artık sadece toplam mevduat büyüklüğünü yayımlıyor.
Ne kadar mevduat bağlandı bilinmiyor
Bunun yanı sıra hangi kurdan ne kadar mevduat bağlandığı da açıklanmıyor. Bu nedenle analistlerin KKM hesaplarının Hazine ve Merkez Bankası üzerinde oluşturacağı yüke ilişkin oldukça geniş bir aralıkta hesaplamaları bulunuyor. KKM, BDDK’nin 11 Mart itibarıyla açıkladığı verilere göre 562 milyar lira seviyesine çıktı. Dolar/TL’nin ise 14,80 lira civarlarında olduğu düşünüldüğünde Hazine ve Merkez Bankası’na KKM faturasının 40-70 milyar lira arasında olması bekleniyor.
Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun