Aşırı ekran maruziyeti uyku bozukları ve psikososyal sorunlarına sebep oluyor!

Çocukların Ekran Süresi Nasıl Sınırlandırılmalı?

Özellikle hafta sonları, ara tatiller ve yaz tatili gibi çocukların evde olduğu sürelerde ekran kullanımının kısıtlanması önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yendur, 8-12 yaş arasındaki çocukların günlük 4 ila 6 saat ekran karşısında geçirebildiğini belirtiyor. Ekran süresinin doğru şekilde sınırlandırılmamasının okul başarısında düşüş, uyku problemleri, sosyal etkileşimde azalma, düşük benlik saygısı, obezite ve psiko-sosyal sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Okul Çağındaki Çocuklarda Ekran Süresi

Dr. Özge Yendur, Amerikan Pediatri Akademisi’nin önerilerine göre, 0-18 ay arasındaki bebeklerin sadece yakınlarıyla video görüşmesi amacıyla ekranı kullanabileceğini belirtiyor. Eğitim amaçlı içerikler ise 18-24 ay arasında ebeveyn eşliğinde izlenebilir. 2-5 yaş arasındaki çocukların günlük ekran süresi 1 saati geçmemeli. 6 yaşından itibaren sağlıklı alışkanlıklar kazanılmalı. Aileler çocukların ekran sürelerini kontrol altında tutmalı, hafta sonları için ise maksimum 3 saat ekran izlemesine izin verebilir.

Ailelerin Rolü

Uzman Dr. Özge Yendur, ailelere bazı önerilerde bulunuyor:

  • Yatmadan 1-2 saat önce ekranın kapatılması.
  • Aile yemeklerinde dijital cihazların uzak tutulması.
  • Çocukla birlikte izlenecek içeriklerin seçilmesi.
  • Çocukları spor, sanat ve müzik gibi aktivitelere teşvik etmek.

Dr. Yendur ayrıca, çocuklara doğru örnek olmanın önemine vurgu yapıyor. Ekranların hayatımızda kalıcı olduğunu ancak doğru rehberlikle sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor. Çocukların gelişimini desteklemek için ekran sürelerini doğru yönetmek ailelerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyor.

Related Posts

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.