Bağımlılık uzmanı vahim durumu açıkladı: Telefonun kölesi olmuşuz

Teknolojik gelişmelerin hızla mesafe kat ettiği akıllı telefonlar, özellikle genç nesillerde kullanımı oldukça yaygın olmakla birlikte her yaştan kesimin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi‘nden (SCÜ) Dijital Bağımlılık Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, avcumuzun içinde gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma çabasının da bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

TELEFONUN KÖLESİ OLMUŞUZ

Türkiye’de manik bilgi alma konusundaki bağımlılığın ciddi boyutlara ulaştığını aktaran Prof. Dr. Dilci, şöyle konuştu:

“Ülkemizde ciddi anlamda manik bilgi alma konusunda bağımlılık söz konusu olduğunu görüyoruz. Buna manik bozukluk diyoruz. Manik bozukluk daha çok bilgi bağımlılığı şeklinde ifade edilir.

Kişinin sürekli ve aşırı bir şekilde yeni bilgi arayışında olması, bilgiyi kaçırma veya eksik bilgiden dolayı bir şeyleri kaybedeceği düşüncesiyle bu durumun bir nevi dürtü bozukluğuna dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Gün içerisinde Türkiye

Bunun belirtileri; sürekli yeni bilgi aramak ve bu süreçte zamanın nasıl geçtiğini fark etmemek, bilgiye ulaşamayınca huzursuz veya endişeli hissetmek, günlük işleri aksatacak kadar bilgi tüketimine vakit ayırmak, bilginin doğruluğunu sorgulamadan her şeyi tüketmektir.”

BAĞIMLILIK UZMANI VAHİM DURUMU AÇIKLADI

Manik bozukluğun kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Dilci, “Manik bilgi bozukluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bozukluk genellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı kişilerde görülüyor. Sürekli daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissederler. Ayrıca bilgi eksikliği hisseden kişilerde, kaygı bozukluğu olanlar da görülüyor. Öğrenciler ve araştırmacılar arasında bu bozukluk daha da çok yaygınlaşıyor” diye konuştu.

Manik bilgi bozukluğuyla mücadele konusunda bilgi veren Dilci, “Öncelikle bilgi tüketimini sınırlamak gerekiyor. Önümüze çıkan her türlü bilgiyi okumak değil, ilgi alanlarımıza ve bize faydalı olan bilgileri seçip, düzenleyip o şekilde yönelmemizde fayda var. Dijital diyet dediğimiz, ekranlara olan maruziyetimizi sınırlandırmak, gün içerisinde belli bir yere kadar temas etmektir. Mümkün olduğu kadar akıllı telefonlar yerine tuşlu ve klasik telefonları kullanmak gerekir. Akıllı telefonlarımızı bizden fiziksel manada uzak tutmak gerekir” dedi.

Related Posts

Havaya atıp açıp gelen polisi yaraladı: vurularak etkisiz hale getirildi

Elazığ’da uyuşturucu kullandıktan sonra tabancayla havaya ateş açan, gelen ekiplerin ikna çalışmaları sırasında polis memurunu ayağından yaralayan Serkan Bay, vurularak etkisiz hale getirildi. Hastaneye kaldırılan yaralılardan şüpheli Bay, hayatını kaybetti.

Fön rüzgarları gitti, aşırı sıcak kaldı

İç bölgelerde fön rüzgarları etkisini kaybetti ancak kavurucu sıcaklar devam ediyor. Hafta sonu Ankara 35, İstanbul 36, İzmir 41, Diyarbakır 46 dereceyi görecek.

Macron: Filistn devletini tanıyacağız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı.

Fransa kazık mı attı: Mirage’lar bir bir düşüyor

Ukrayna’ya gönderilen Fransız Mirage 2000 savaş uçağı elektronik arıza nedeniyle düştü. Eski ve bakımı zor uçakların Ukrayna’ya satılması, “Fransa kazık mı attı?” tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Demircan’dan Bardakoğlu’na salvolar… İslamcılar arasında polemik

Mirat Haber İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Demircan, “Tarihselcilere itirazım ve sorularım” başlığı ile bir yazı kaleme aldı. Demircan yazısında Hukukçu ve eski Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’na eleştirilerde bulundu.

Bulgaristan’dan Türk vatandaşlarına vize kolaylığı

Bulgaristan’dan Türk vatandaşlarına vize kolaylığı