Bağımlılık uzmanı vahim durumu açıkladı: Telefonun kölesi olmuşuz

Teknolojik gelişmelerin hızla mesafe kat ettiği akıllı telefonlar, özellikle genç nesillerde kullanımı oldukça yaygın olmakla birlikte her yaştan kesimin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi‘nden (SCÜ) Dijital Bağımlılık Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, avcumuzun içinde gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma çabasının da bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

TELEFONUN KÖLESİ OLMUŞUZ

Türkiye’de manik bilgi alma konusundaki bağımlılığın ciddi boyutlara ulaştığını aktaran Prof. Dr. Dilci, şöyle konuştu:

“Ülkemizde ciddi anlamda manik bilgi alma konusunda bağımlılık söz konusu olduğunu görüyoruz. Buna manik bozukluk diyoruz. Manik bozukluk daha çok bilgi bağımlılığı şeklinde ifade edilir.

Kişinin sürekli ve aşırı bir şekilde yeni bilgi arayışında olması, bilgiyi kaçırma veya eksik bilgiden dolayı bir şeyleri kaybedeceği düşüncesiyle bu durumun bir nevi dürtü bozukluğuna dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Gün içerisinde Türkiye

Bunun belirtileri; sürekli yeni bilgi aramak ve bu süreçte zamanın nasıl geçtiğini fark etmemek, bilgiye ulaşamayınca huzursuz veya endişeli hissetmek, günlük işleri aksatacak kadar bilgi tüketimine vakit ayırmak, bilginin doğruluğunu sorgulamadan her şeyi tüketmektir.”

BAĞIMLILIK UZMANI VAHİM DURUMU AÇIKLADI

Manik bozukluğun kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Dilci, “Manik bilgi bozukluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bozukluk genellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı kişilerde görülüyor. Sürekli daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissederler. Ayrıca bilgi eksikliği hisseden kişilerde, kaygı bozukluğu olanlar da görülüyor. Öğrenciler ve araştırmacılar arasında bu bozukluk daha da çok yaygınlaşıyor” diye konuştu.

Manik bilgi bozukluğuyla mücadele konusunda bilgi veren Dilci, “Öncelikle bilgi tüketimini sınırlamak gerekiyor. Önümüze çıkan her türlü bilgiyi okumak değil, ilgi alanlarımıza ve bize faydalı olan bilgileri seçip, düzenleyip o şekilde yönelmemizde fayda var. Dijital diyet dediğimiz, ekranlara olan maruziyetimizi sınırlandırmak, gün içerisinde belli bir yere kadar temas etmektir. Mümkün olduğu kadar akıllı telefonlar yerine tuşlu ve klasik telefonları kullanmak gerekir. Akıllı telefonlarımızı bizden fiziksel manada uzak tutmak gerekir” dedi.

Related Posts

AB’den İsrail’e net uyarı: Derhal kaldırılsın

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB Komisyonunun Akdeniz’den Sorumlu Üyesi Dubravka Suica ve AB Komisyonunun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib, Gazze’deki insani krize ilişkin …

Sultangazi Kent Ormanı alevler içinde kaldı!

Sultangazi Hacı Bektaş-ı Veli Kent Ormanı’nda çıkan yangına, karadan ve havadan müdahale ediliyor.

Yönetmen İlker Canikligil tahliye edildi

YouTube kanalında ve sosyal medya platformu X’teki ifadelerine ilişkin olarak “suç işlemeye alenen tahrik” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” iddiasıyla başlatılan soruşturmada tutuklanan İlker Canikligil hakkında tahliye kararı verildi.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye adımı: Vize çağrısı

Vizeler konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) uzun zamandır Türk vatandaşlarına yönelik zorluk çıkarmasına karşı tepkilere karşı ilk adım geldi.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.