Karasu’da Eleman Sıkıntısı: Çırak Yetişmiyor

Sakarya’nın Karasu ilçesinde sanayi sitesi esnafı, sektörde çırak yetişmemesinden ve eleman bulamamaktan yakınıyor. Sektörün bu sebeple gelecekte sekteye uğrayacağını söyleyen esnaf, “Çırak bize geldiğinde 18 yaşını doldurmuş oluyor, söz geçiremiyoruz. Gençler kolay para kazanma yolunu arıyor” dedi.

Son yıllarda esnaf ile sanayici, çırak ve eleman bulamakta zorlanıyor. Eleman eksikliği sebebiyle zaman zaman işlerde aksamalar olurken, çırak bulamayan esnaf ise yeni ustaların yetişmemesinden endişeli. Karasu Karma Sanayi Sitesi esnafı, araç tamir ve bakım işlerini gelecekte yapılamayacağından endişe duyuyor. Esnaf Cihan Yaşar, “Bizim zamanımızda 4+4+4 eğitim sistemi yoktu. İlkokul 5’ten sonra isteyen okur, isteyen çalışmaya giderdi. Şimdi çocuklar bize geldiğinde 18 yaşında oluyor. O çocuğa da laf geçiremiyorsun, laf dinlemiyor. Gençler bu dönemde çabuk para bulmanın peşinde. Bu yüzden eleman bulamıyoruz. Bu işin de devamı gelmiyor. Çırak geliyor, ‘Bana kaç para vereceksin’ diyor. Daha aletleri tanımıyor ama para soruyor” diyerek yaşanan sıkıntılara değindi.

“Gençler kolaya kaçıyor”

Diğer bir sanayi esnafı Salih Haldız da, “Gençlerin tamamı masa başı iş istiyor. Temiz giyinip, az mesai yapmak istiyor. Sanayi öyle değil tabi. Çıraktan yana mağdur durumdayız. Çırak yetişmiyor. Bu yüzden gelecekte bu arabaların tamiri de sorun olacak, insan kaynağı yetişmiyor” şeklinde konuştu.

“Çıraklara ihtiyaç var”

Anadolu lisesinden ayrılan ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) eğitim görerek çıraklık yapan Metehan Çatalbaş ise, “11’nci sınıfta karar aldım ve sanayiye geçtim. Derslerim iyiydi fakat atanamamaktan korktum ve zevkim, becerim üzerine çıraklığa geçtim. Çıraklara ihtiyaç var. Yaşıtlarıma tavsiyem sevdikleri işin peşinden gitsin” diye konuştu.

“Eğitim binasına ihtiyaç var”

Uzun zamandan beri sanayilerde çırak ve usta yetişmediğine dikkat çeken Karasu Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Çatalbaş, “Mesleki Eğitim Merkezlerinde çıraklık okullarına ciddi anlamda önem verilmeli. Sanayi sitesi kooperatifi binamızın üst katını Milli Eğitim’e tahsis ettik ve çırak yetişmesini sağladık. 470 çırak öğrenci eğitim görüyor. Fakat bu bina yetmiyor. Bölgede merkezi binaya ihtiyaç var. İlk açıldığında 50 öğrenci varken, bugün bu sayı 10 katına çıktı. Sanayi sitemizin kuzeyindeki bölgede 12 bin metrekare Milli Eğitim’e tahsis arazi mevcut. Buraya bir okul yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. – SAKARYA

Related Posts

Brent petrol yükselişte: 66,56 dolara tırmandı, sırada ne var? (30 Haziran 2025)

Cuma günü 67,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,33 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.34 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,35 artışla 66,56 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI …

Resmen açıklandı: En düşük maaşlara yüzde 75 zam geldi

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Unilever Besan Besin Sanayi fabrikasında Tek Gıda İş Gebze Şubesi ile işveren arasında 6 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmeleri nihayet sonuçlandı. Yaplan anlaşamaya göre işçilerin maaşlarına yüzde 75 oranında zam …

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Bodrum’daki 1 milyon TL’lik hesap gündemde: Servis ücretine 111 bin TL yazdılar

Yaz sezonunun başlamasıyla Bodrum’da bir restoranda kesilen 1 milyon 38 bin TL’lik hesap, sosyal medyada gündem oldu. Servis ücretinin 111 bin TL olması büyük tepki çekti.

‘TR karekodu ile ödemeleri bir standart haline getirmekten gururluyuz’

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, dünyadaki merkez bankaları ile ülkeler arası ödemeler konusunda da çalıştıklarını belirterek, “TR karekodu ile ödemeleri bir standart haline getirmekten gururluyuz.” dedi.

Dev bankadan Euro açıklaması: Yükseliş rotası değişebilir!

Euro, son dönemdeki yükselişiyle dikkat çekerken analistler paritenin kritik bir direnç noktasında olduğunu vurguluyor. Euro’nun yönü, doların seyrine ve jeopolitik gelişmelere bağlı olarak şekillenebilir.