7,4 Milyar Euro’luk Anlaşma Avrupa’nın Kafası Karıştırdı!
4 mins read

7,4 Milyar Euro’luk Anlaşma Avrupa’nın Kafası Karıştırdı!

Avrupa Birliği (AB), Avrupa ülkelerine gelen göçmen sayısını azaltmak için Mısır’a 7,4 milyar euro yani yaklaşık 8 milyar dolar tutarında kaynak ayıracağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yanı sıra İtalya, Belçika, Avusturya, Yunanistan, Belçika ve Güney Kıbrıs liderlerinden oluşan heyetin Kahire ziyareti sırasında açıklanan anlaşma kapsamında AB’nin Mısır’la ilişkisini “stratejik ortaklık” seviyesine yükseltilecek.

Taraflar arasında yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini artıracak olan anlaşma kapsamında önümüzdeki üç yıl içinde Mısır’ın sarsılan ekonomisini desteklemek için hibe, kredi ve fon sağlanacak. AB tarafından yapılan açıklamaya göre hazırlanan finansman paketi kapsamında, Mısır’a 5 milyar euro düşük faizli kredi sağlanacak, ayrıca 1,8 milyar euro yatırım yapılacak. Ayrıca 200 milyon eurosu göçle mücadele için olmak üzere 600 milyon euro da hibe sağlanacak.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB finansmanının büyük kısmının yeni tahsis edildiğini ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yakın işbirliği içinde hazırlandığını, 1 milyar euroluk “makro-finansal” kredi finansmanının bu yıl sağlanacağını söyledi.

Yetkili ayrıca, kalan 4 milyar euronun ise Avrupa Parlamentosu’nun onayına tabi olduğunu ifade etti.

AB’nin Mısır’a yönelik 7,4 milyar euro’luk finansman sağlayacağı haberi, Avrupa basınında çeşitli yorumlara neden oldu.

İşte bu yorumlardan bazıları:

İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE KARŞI SORUMLULUKTAN KAÇINILIYOR:

Almanya’nın Frankfurter Rundschau gazetesi, anlaşmayı eleştirerek AB’nin insan hakları konusunda aldığı tavizlere dikkat çekiyor. Göçle ilgili sıkıntıları Mısır’a devrederek, kaçakçıların elini güçlendirdiğini ve iç savaş ve baskı rejimleri gibi zor koşullarda yaşayan insanların daha tehlikeli yolları tercih etmek zorunda kalacağını vurguluyor.

MECBURİ TAVİZLER VE İSTİKRAR ENDİŞESİ:

Hollanda’nın De Volkskrant gazetesi, göç sorununu çözmek için mecburi olarak tavizler verildiğini ve bunun AB’nin istikrarını tehlikeye atabileceğini belirtiyor. Mısır’daki otoriter rejimle iş yapmanın çelişkili olduğunu ancak bölgede demokrat bir lider bulmanın zorluğuna da dikkat çekiyor.

STRATEJİK ORTAKLIK ARAYIŞI:

Avusturya’nın Kleine Zeitung gazetesi, AB’nin Mısır’a sağladığı finansmanın stratejik nedenlerle yapıldığını savunuyor. Göçü kontrol altına almak, Akdeniz’in güvenliğini sağlamak ve bölgedeki istikrarı korumak amacıyla bu adımın atıldığını ifade ediyor.

ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİ:

İtalya’nın La Repubblica gazetesi, AB liderlerinin göçle mücadele adı altında otoriter rejimlerle işbirliği yapmasını çifte standart olarak nitelendiriyor. Özellikle İtalyan vatandaşı Giulio Regeni’nin öldürülmesine ilişkin gerçeklerin inkar edildiği Mısır yönetimiyle yapılan anlaşmayı eleştiriyor.

GECİKMİŞ BİR ADIM:

Avusturya’nın Kurier gazetesi, AB’nin Mısır ile yapılan anlaşmanın göç sorununu çözmekte yetersiz kalacağını ve sağ popülistlerin yükselişini durduramayacağını iddia ediyor. Bu adımın Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde alınması gerektiğini ancak şu anda geç kalındığını ifade ediyor.

Bu yorumlar, AB’nin Mısır ile yapılan anlaşma üzerine Avrupa basınında ortaya çıkan çeşitli düşünceleri yansıtıyor ve anlaşmanın göç sorununu çözme konusundaki etkinliği ve etik açıdan doğruluğu hakkında tartışmaları ortaya koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir